Guess what ? Today I made a cheesecake . I use the most simple recipes and easy ways to do it . Well, actually this is my first attempt, and I hope this will be successful cheesecake .
Aku ni bukanlah dalam kategori pandai memasak, pandai membuat kek, pandai membuat kuih. Kalau nak diikutkan, aku ni memang agak pemalas . Kalau nak masak, nak buat apa-apa kena tunggu mood tu datang . haa gituu . Tapi, sejak-sejak dah kahwin, dah jadi isteri orang ni, mood untuk nak memasak, nak buat something tu semakin membuak-buak . Yela, kira nak yang terbaik untuk suami . Okay, back to the point .
Dulu bagi aku, nak buat kek ni leceh . Memang leceh nak kena uli itu uli ini . Lepas tu nak kena jaga suhu bakar dia . Leceh gila . Paling takut, takut kek itu tak menjadi . AHAHA So, dari dulu sampai sekarang memang pangkah habis-habisan bab-bab nak buat kek . Dua tiga hari lepas, masa tengah kerja, memang takde kerja kat tempat kerja, so belek-belek blog orang . Sekali minat dengan satu blog ni dia tunjuk cara buat cheese cake . Tengok bahan-bahan dia, tengok cara buat dia memang SENANG dan SIMPLE . Dalam hati terdetik :
"emm macam senang je nak buat, aku boleh buat ni"
Lepas tu teringat, "oh kat rumah dah ada oven! Senang nak bakor-bakor"
Salin resipi blogger ni .
Bahan-Bahannya :
- Buttercup (mentega)
- Biskut Marie (boleh tukar biskut digestive lain yang sesuai)
- Dua (2) Philadephia Cheese (semua supermarket ada)
- Susu pekat (F&N)
- Sebiji (1) telur
- Strawberry / chip coklat/ choc rice (hiasan)
Simple kan bahan-bahannya? Hehehehe . Walaupun simple tapi kalau takde salah satu ni, susah nak menjadi . Okay untuk cheese cake ni ada dua layer . Kita mula dengan layer bawah dulu .
First Layer :
- Biskut Marie dan Mentega
- Hancurkan biskut Marie tu dalam bekas . Hancurkan sampai hancurlah . Nak guna blender pun boleh tapi nanti terlalu halus, tak rasa pulak biskut tu . Better hancur secara manual, hehehe macam ni :
- Lepas dah hancurkan, masukkan ke dalam loyang, kemudian masukkan mentega . Gaul sehingga sebati . Kalau biskut yang digunakan banyak, boleh masukkan kesemua mentega . Tapi kalau tak berapa banyak macam aku buat ni, letakkan 1/2 mentega pun cukup
- Gaul sehingga sebati , kemudian ratakan dalam loyang .
Selesai First Layer .
Sekarang kita buat Second Layer . Layer atas .
Second Layer :
- Dua Philadelphia Cheese , 3/4 Susu Pekat dan sebiji telur .
- Masukkan semua bahan-bahan ni, Gaul dan kacau sampai sebati . Sebati dan gebu .
- Dah nampak gebu, masukkan atas layer bawah yang kita buat tadi . (First Layer)
- Taburkan choc chip atau pun choc rice untuk topping atau hiasannya .
- Bakar dengan suhu 180 darjah Celcius selama 30-45min .
- Dah bakar 30-45min, check cucuk dengan garpu kalau masih melekat maknanya belum siap lagi tu, tambahkan lagi 15-20min lagi .
- Dah siap bakar, macam ni :
- Masukkan dalam peti sejuk . Heeee Lepas tu siap :
Emmm first trial aku macam ni rupanya . Emm tak la secantik mana, tapi rasanya sedap . Kalau nak tahu dari mana aku dapat resipi ini, tekan SINI . Thanks to Kak Namee hehehe . Suka gila baca blog dia sampai aku khatam abes semua entry dia .
So, Sesiapa nak try resipi ni, boleh la try . Senang, cepat dan mudah . Sama je rasa macam cheese cake dekat Secret Recipe yang berpuluh-puluh hengget tuu . HAHAHA
Selamat Mencoba !
Thanks for reading
K bai
wow...cheesecake...nyummmy....lama dah tak makan cheesecake...huhu nnt nak try buat lah....thanks for the recipe ^^
ReplyDelete