Harini nak hapedet apa ek? Oh ya, jom aku nak share satu resepi yang tak seberapa ni . Resepi di mana chef-chef di Masterchef Malaysia All Star mesti tak pandang punya . LOL
Emm, petang-petang mesti ada antara kita suka buat cekodok pisang, cucur manis, cucur udang, cucur ubi, kerepek, macam-macam lah untuk minum petang. Betul tak? Buat untuk diri sendiri, untuk suami dan anak-anak, ibu ayah, keluarga semua betul kan kan ? Campur pulak dengan teh o' panas atau pun neskafe panas perghhhhhhhh hangat ! HAHA
Baru-baru ni, aku cuba buat cucur hotdog . Cucur bodoh-bodoh gituu . Dalam kepala otak dah tak tahu nak buat cucur apa so tengok apa ada dalam fridge, sebat je apa ada . Mula nak buat cucur ubi kentang, ubi kentang pulok takde, so nampak hotdog, why not kita cuba gantikan ibu kentang dengan hotdog heee . Jom tengok cara simple aku buat , Jeng Jeng Jeng !
Bahan-Bahan yang diperlukan :
- Tepung gandum - 3 atau 4 cawan .
- Telur 1 biji
- Hotdog - 1atau 2 batang potong empat segi (boleh gantikan dengan ubi kentang/udang)
- Air - 1/2 cawan
- Planta
- Garam - secubit
Dah cukup keenam-enam bahan ini , jom mulakan :
1) Hotdog potong empat segi macam ni . Ikut suka nak potong lima segi ke, tiga segi ke . Ikut kreativiti anda . Haaa gituu . Lagi banyak lagi sedap winkwink*
2) Lepas dah selesai potong hotdog, mulakan dengan masukkan tepung gandum ke dalam bekas untuk dibancuh seperti gambar di atas . Aku guna tepung gandum ni . Kalau tepung gandum brand lain pun boleh aje guna hehehe .
3) Kemudian, masukkan telur sebiji . Actually kalau tanak letak telur pun takpe, aku letak telur untuk biar cucur tu nanti bila dah masak, jadi lembut, rangup, wahhhhh sedap kann . Bila dah masukkan telur, masukkan garam secubit . Kemudian, gaulkan .
4) Masukkan air selang seli dengan gaulkan tepung tu . Air letak jangan terlalu banyak atau terlalu sikit . Kalau terlalu banyak, nanti terlalu cair tepung dia . Kalau terlalu sikit, nanti keras tepungnya . Masukkan air biar agak-agak tepung tu nampak macam smooth jer . HAHA
5) Lebih kurang nampak macam ni la tepung dia setelah digaul . Nampak tak? Biar nampak berketul-ketul tapi dalam keadaan cair . *Aku pun tak paham apa aku tulis ni*
6) Setelah dikacau, masukkan hotdog petak-petak comel korang tadi ke dalam cairan tepung . Macam di atas ni . Kemudian gaulkan lagi .
7) Lepas dah gaulkan hotdog dengan tepung, masukkan sikit planta . Actually kalau tanak letak planta pun takpe sebab hotdog selalunya dah memang cukup buatkan cucur tu ada rasa . Tapi, nak lebih sedap, masukkan sahaja . Kemudian gaul-gaul dan gaul .
8) Kemudian, panaskan minyak, dan boleh mula menggoreng . Goreng dalam keadaan api yang perlahan supaya tepung di dalam dan hotdog dapat dimasak dengan betul . Minyak biar betul-betul panas .
Nak lebih sedap, cicah dengan sos cili . Sos tomato pon boleh . Sos tiram pun boleh ! HAHA K k memain je . Sos cili atau Sos tomato okay ! Siap dan boleh dah makan depan tv . :)
Seeloknya hidangkan dengan air panas okay . Baru la minum petang namanya HEHEHE
Okay, ini sahaja resepi yang boleh dikongsikan . Sila-silalah cuba okay .
Thanks for reading
Kbai
No comments:
Post a Comment